E-MAIL:
zahradnidvur@email.cz
TELEFON:
604 204 433

kvetiny2 prodejna-2 divadlo8 zastava pohled-pres-prodejnu vodni-vila kvetiny17 jaro4 osel zahradni-slavnost36 kvetiny21 synove-krale-3

Čekanka obecná

Cichorium intybus

Jako strážkyně prašných cest nás čekanka zdraví blankytnou modří svých květů, které otvírá za slunečného dne dopoledne a s odpolednem je opět zavírá. Čekanka je vytrvalá planě rostoucí bylina lidově nazývaná také cikorka nebo německá káva, což prozrazuje, že se z ní připravuje kávovina bez kofeinu. Roste při cestách, na lukách a suchých mezích.

Její spodní listy připomínají listy pampelišky, zářivě modré květy vykvétají od července do září. Čekanka roste po celém světě a je známá již ze starého Egypta, kde ji používali jako bylinu posilující žaludek a zlepšující trávení. Pražený čekankový kořen „cikorka“ se používá od dob středověku jako náhražka kávy.

Pro léčení se používá kořen, nať a květ. Kořen vyrýváme na podzim od září do listopadu, případně na jaře. Rychle se omyje, rozřeže a suší se ve stínu či umělým teplem, nesmí se však překročit teplota 50°C. Čekankový květ se sbírá za slunečného počasí, kdy je krásně rozvitý. Za teplých letních dní odkvétá již kolem poledne. Sušením ztrácí svou zářivou barvu.

Nať se sbírá před rozkvětem rostliny, tedy na přelomu jara a léta.

Hořčiny, které čekanka obsahuje, podporují látkovou výměnu, tvorbu žluči a funkci jater. Odvar z kořene nebo z natě podporuje práci srdce, chuť k jídlu, dobré trávení, ale v trávicím ústrojí má i protizánětlivé účinky. Čekanka působí také močopudně a žlučopudně, vypuzuje močové a ledvinové kameny, upravuje stolici a čistí krev. Kořen čekanky obsahuje mimo jiné i polysacharid inulin, který je využíván jako výživa pro diabetiky.

Zevně můžeme čekanku přikládat jako obklad na bolavé klouby, ale také při některých ekzémech. Obklady z natě a drceného kořene posilují pokožku a pomáhají proti tvorbě vrásek. Růst vlasů podpoří čerstvá šťáva z kořene, vtíraná do vlasové pokožky. Květ čekanky můžeme použít k výplachům očí při zánětu spojivek, očních víček, rohovky či duhovky.

Čekanka nemá vedlejší účinky a lze ji podávat i dlouhodobě.

Z čekankového kořene je vyráběná u nás dobře známá Melta, která je zdravou alternativou klasické kávy. Cikorku si též můžeme připravit sami z usušených rozemletých kořenů čekanky. Čekanka je bylinou používanou i v homeopatii.

čekanka

Způsob použití

Čaj pro jarní očistnou kůru
Smícháme stejné díly natě čekanky, natě pampelišky a máty, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut vyluhovat.

Čekankový čaj
Jednu lžičku natě i s kořeny (či pouze nať) přelijeme šálkem vroucí vody a necháme mírně ohřívat těsně pod bodem varu asi 20 minut, pak scedíme. Čaj pijeme po doušcích před jídlem. Tento nálev podporuje trávení, posiluje funkci jater a žlučníku, podává se také při „cestovní“ zácpě a je vhodný pro nečistou pleť.

Obklad na pleť
Podobným způsobem připravíme odvar na obklady pro posílení pokožky a pro omezení tvorby vrásek v poměru dvě polévkové lžíce natě i kořene na dvě sklenice studené vody.

Obklad na otoky a záněty pokožky
Naklepaný list čekanky na chvíli ponořený do vroucí vody přikládáme na postižená místa.

Použitá literatura:  Bylinky pro děti a maminky – Magdaléna Dobromila Staňková