E-MAIL:
zahradnidvur@email.cz
TELEFON:
604 204 433

zahradni-slavnost42 jaro9 noc-v-betleme zima17 remesla19 zahradni-slavnost19 donar bile-husy pohled-pres-prodejnu zahrada27 manaskove-divadlo kacenky

Bazalka pravá

Ocimum basilicum

Bazalka je letnička, která má ráda teplo a slunce. Příjemně voní a její vůně nám připomíná jižní země. Pochází z jižní Asie, kde se pěstuje již tři tisíciletí. Bazalka prý rostla kolem Ježíšovy hrobky a v některých řeckých ortodoxních chrámech se z ní připravuje svěcená voda a květináče s bazalkou se staví na oltář.

V Asii a Indii se pěstují i rozličné druhy bazalek s vůněmi připomínajícími hřebíček, skořici, kafr, mátu či lékořici. V Evropě se bazalka objevila v 16. století a byla symbolem plodnosti. Je známá spíše jako kořenící přísada do jídel, která se používá nejvíce v italské a řecké kuchyni k jídlům z těstovin, rajčat a s přísadou česneku.

Její slabá vůně, kterou pocítíme silněji, promneme-li její lístek mezi prsty, nám vykouzlí před očima slunce, léto a teplo. I u nás se pěstuje mnoho různých odrůd bazalky. Bazalka pravá má listy zelené a jiné druhy jsou zabarveny do odstínů fialové barvy. Drobné kvítky jsou bílé či růžové. Bazalku si můžeme předpěstovat ze semínek a pak zasadit do truhlíků či květináčků za okno, na balkón nebo do bylinkové zahrádky (nezapomeňme, že bazalka velmi chutná i slimákům).

Budeme tak mít po celé léto po ruce vynikající bylinku jak k léčení tak jako výtečné koření, které obohatí chuť našich pokrmů a zpestří jejich složení. V zahradě je prospěšné, budeme-li bazalku pěstovat mezi rajčaty, neboť odpuzuje škodlivý hmyz a nezapomeneme ji pak utrhnout před přípravou pokrmů.

Pro léčení se sbírá kvetoucí nať bazalky, která obsahuje zejména vonné silice a z minerálních látek hodně železa. Při sběru stříháme pouze vrchní část byliny a necháváme spodní část s většími listy, ze které rostlina opět obrazí. K použití jako koření trháme čerstvé lístky dle potřeby, ale vždy jen tolik, abychom bylinku neomezili v růstu.

Bazalka je bylina s všestrannou možností použití. Má mimořádný účinek proti křečím a bolestem ze špatného trávení a nadýmání. Působí také protizánětlivě a mírně antibioticky. Podporuje srdeční činnost, uklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti a při kašli, dokonce i při černém kašli.

Příjemná je její vůně i v aroma lampě. Její vonné silice jsou vhodné do aromatických bylinných koupelí. Slouží také jako výborné kloktadlo při bolestech zubů a v krku. Zevně se používá k omývání špatně se hojících ran, ale především jako součást bylinných koupelí pro osvěžení a proti křečím.
Působí také blahodárně při nervozitě, úzkosti, migréně a při psychickém přetížení. Stejně jako samotná bylina, podporuje éterický olej z bazalky správné trávení, vykašlávání, tlumí nadýmání a odpuzuje hmyz. Neměl by se však používat v těhotenství. V kuchyni je bazalka typickým jižním kořením. Dobře se kombinuje s česnekem, cibulí, pažitkou, majoránkou, dobromyslí, saturejkou a tymiánem.

bazalka
Pro zdraví duše
Neboj se přijmout vše, co ti život nabízí, ať je to bolest či radost. Nic z toho k tobě nepřichází náhodou. Vše je moudře zařízeno a je zde proto, abys mohl radostně kráčet vzhůru, či překonanými překážkami zrát a sílit. Neboj se žít. Tak jako bazalka nastav slunci tvář, žij na plno a svůj život i život svých bližních dobře a však s mírou okořeň. Jak? Radostí, věrným přátelstvím, cituplným srdcem, vřelostí a nejvíce pak… láskou.

Způsob použití

Nejčastějším způsobem použití je bazalka jako kořenící přísada do mnoha druhů pokrmů. Používáme ji sušenou, avšak její chuť a vůně vynikne mnohem výrazněji v čerstvém stavu. Další způsoby uchovávání jsou zmrazení po malých dávkách, které můžeme použít před dokončením varu do rozličných pokrmů, či nakládání do oleje.

”Pesto“ po česku
Dnešní módní kulinářská specialita „pesto“ je zhotovena právě z bazalky, dále z olivového oleje, česneku, piniových oříšků a parmazánu. My si jej můžeme zhotovit sami následujícím způsobem: rozmixujeme 4 lžíce čerstvých lístků bazalky s jednou lžící na sucho opražených vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek, se 75 g parmazánu, 2 stroužky česneku a 6 lžícemi oleje. V chladničce se dá uchovávat několik dnů. Podává se k těstovinám, do salátů a na pizzu.

Čaj
Čaj proti nespavosti a k celkovému uklidnění připravíme z natě bazalky obvyklým způsobem.

Éterický olej z bazalky při bolestech zubů

Smícháme jednu lžičku olivového či slunečnicového oleje se třemi kapkami bazalkového éterického oleje a pomocí vatové tyčinky masírujeme dásně.

Bazalkový ocet nebo olej
1 litr kvalitního jablečného či vinného octa mírně zahřejeme a nalijeme do skleněné lahve na čerstvé bazalkové listy a uzavřeme. Luhujeme dva týdny. Pak bazalku vyjmeme a ocet nalijeme do pěkné lahve, do které vložíme ještě snítku čerstvé bylinky pro dekoraci. Do octa na saláty se hodí i česnek, rozmarýn či tymián. Další příchutě můžeme získat z dalších aromatických bylin jako jsou máta, saturejka, kopr, majoránka, bobkový list a další. Stejným způsobem připravíme i olej z kvalitního slunečnicového či olivového oleje.

Osvěžující koupel s bazalkovým octem proti únavě
Do koupele přidáme 2-3 lžíce bazalkového octa.  Ocet používáme také k oplachování vlasů – 1 lžíce na umyvadlo vody (k těmto účelům nepoužíváme doma vyrobený bazalkový ocet dochucený česnekem).

Použitá literatura:  Bylinky pro děti a maminky – Magdaléna Dobromila Staňková