E-MAIL:
zahradnidvur@email.cz
TELEFON:
604 204 433

pan-lesa zahradni-slavnost17 divadlo-15 holubice zahrada18 remesla9 zahradni-slavnost24 ostrozka-s-altanem kvetiny11 divka zahradni-slavnost10 travnata-cesta

Bez černý

Sambucus nigra

Již od nepaměti je černý bez oblíbenou léčivou rostlinou. O jeho významu svědčí i prastaré přísloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Bez černý patří mezi rostliny odpradávna opředené mnoha bájemi. Pro naše předky to byl keř čarodějný, v němž sídlili mocní duchové a dobré víly. Z bezového dřeva se prý vyráběly kolébky ve víře, že duch stromu ochrání dítě. Už od dob antiky si pastýři z bezových větviček vyráběli píšťalky. Rolník rád vysazoval bezový keř ke vchodu do chléva, aby zlé mocnosti neměly přístup.

Bez černý je rozložitý keř nebo malý strom, který roste hojně v křovinách, na okrajích luk, kolem plotů a zídek i na pustých místech. Je to původní dřevina českého venkova. Na jaře kvete smetanově bílými květenstvími s typickou vůní, na podzim dozrají černofialové drobné plody, které lákají ptáky.

Léčivé jsou nejen květy a plody, ale i kůra, kořen a listy bezu- je to bylina s velmi širokým spektrem uplatnění. Při sběru se květy za slunečných dní odstřihují nůžkami a volně se ukládají do košů, aby se nezapařily. Obvykle se suší celá květenství zavěšená na šňůrách, aby si zachovala původní barvu neboť zahnědlé byliny jsou bezcenné. Potom se květy odrolí od stopky. Syrové plody vyvolávají nevolnost a průjem. Jen tepelně zpracované nebo sušené jsou zdraví prospěšné. Květ je vynikající na podporu pocení a má i účinky močopudné. Zároveň příznivě ovlivňuje cévní stěny.

Podáváme jej většinou při horečce, nachlazení a při nemocech cév. Květy bezu ovlivňují ekzémy, podporují vykašlávání a také tvorbu mateřského mléka. Jsou výborné na všechny typy katarů, včetně rýmy, chřipky a senné rýmy. Plody působí například při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů, kde se projevuje i účinek protizánětlivý. Jsou i projímavé a mírně snižují krevní tlak. Sušené bobule tvoří v zimě chutný zdroj vitamínu C (pozor, konzumovat jen v omezeném množství).

List se dá využít na tzv. suché zábaly, kdy se do čerstvých listů balí klouby při revmatických bolestech. Listy se mohou pomlít či naklepat, až pustí šťávu a používají se jako obklady bolavého kolena, kdy jejich účinek „vytáhne z kolena vodu“. List ve formě čaje čistí krev a pokožku a pomáhá jako součást čajů proti akné.

Léčbu akné a nečisté pleti podpoříme i omýváním výluhu z květů bezu. Při bolestech svalstva nebo hlavy pomáhá potírání bezinkovým octem. Také při horečkách se jím potírají dlaně a chodidla. Sušený bezový květ by neměl chybět v žádné domácnosti, neboť zima je dlouhá a může nastat případ, kdy nám tento potopudný prostředek prokáže znamenitou službu.
Pro zdraví duše
Odolná a skromná rostlina bezu je schopná zdravě růst i při nepříznivých podmínkách. Může posílit naše sebevědomí a pomoci těm, kteří se příliš podceňují a dodat jim sílu k naplnění vlastní cesty. Poctivě žij a vše ti bude dáno… kdo je spolehlivý, cituplný, kdo trvale navozuje atmosféru důvěry a bezpečí, ten je vyhledáván a ceněn.
Způsoby použití

Čaj
Při nachlazení užíváme dvě kávové lžičky sušeného květu, zalijeme je šálkem vroucí vody a před přecezením necháme ještě krátce vyluhovat. Tento čaj vyvolává značné pocení. Stejný nálev můžeme používat k výplachům a kloktání při zánětech v dutině ústní a v hrdle. Studený neslazený čaj pijeme při nevolnostech a křečích. Čaj při nemocech z nachlazení, podporující pocení a vykašlávání. Dva díly květu bezu smícháme s jedním dílem květu lípy a jedním dílem květu divizny. Čaj připravíme obvyklým způsobem a pijme několikrát denně.
Bezinkový ocet
Do láhve se širokým hrdlem volně naskládáme bezové květy a zalijeme je octem. Květy musí být zcela ponořeny. Láhev uzavřeme a necháme macerovat asi 3 týdny, nejlépe v chladnější místnosti. Po této době scedíme do menších lahviček.
Lahodný šumivý nápoj
připravíme tak, že asi do osmi litrů vody dáme 1 kg cukru a povaříme. Přidáme čtyři na plátky nakrájené citróny, asi 12 velkých květenství bezu a necháme sedm dní kvasit v teple. Nápoj pak slijeme do lahví a uložíme v chladu. Tento lahodný nápoj je velmi osvěžující v horkých dnech, avšak nedá se dlouho skladovat. Na někoho však může působit projímavě.
Bezinkový sirup
Velkou 3,5 litrovou sklenici volně naplníme květy černého bezu. Zalijeme studenou vodou a necháme stát v chladu 24 hodin. Druhý den přecedíme, přidáme asi 30g kyseliny citrónové, šťávu ze čtyř citrónů a 3 kg cukru. Vše ohříváme a necháme krátkou chvíli přejít varem. Potom sirup nalijeme do lahví a navrch kápneme trochu lihu nebo rumu (aby se zničily zárodky plísní, alkohol se posléze vypaří) a pevně uzavřeme. Lahve při nalívání vroucího sirupu omotáme vlhkou utěrkou, aby nepraskly. Sirup se může přidávat do čajů jako sladidlo, při nachlazení nebo se zředí vodou a pije se jako šťáva, která má však potopudné účinky. Proto jí nepodáváme raději v horkých letních dnech, protože bychom se potili jako při horečce.
Bezinkový med
Je též lahodnou pochoutkou. Dvacet větších květenství a dva omyté rozkrájené citróny bez jader vaříme dvacet minut v litru a půl vody. Necháme 24 hodin v chladu stát a přecedíme. Přidáme 1,5 kg cukru, šťávu z jednoho až dvou citrónů a vaříme na mírném ohni za častého míchání až do zhoustnutí. Plníme do menších lahviček, které dobře uzavřeme.
Zářivá květová voda
Z čerstvých voňavých bezových květů plných pylu připravíme lahodný svěží nápoj plný slunce a energie od květinových elfů. Květy vložíme do skleněného džbánu, přidáme dobře umytá kolečka citrónu a zalijeme studenou pramenitou vodou. Necháme macerovat asi hodinu na slunečném místě. Již je i vědecky dokázáno, že myšlenky, slova a city lidí jsou otiskovány do vody. Při přípravě tohoto nápoje, tak jako je to možné při přípravě všech čajů, vkládáme do této vody to nejlepší ze sebe, či v tiché prosbě vzhůru poprosíme o světlou sílu, která do nápoje pronikne. Zářivý nápoj vypijeme ještě týž den.
Bezinková marmeláda
Zavařené bezinky mají všechny léčebné účinky, které mají plody bezu, jež jsou výše popsané, jen vitamín C se varem ztrácí. Ze zralých bezinek vylisujeme šťávu na elektrickém odšťavňovači, či krátce povaříme a propasírujeme přes plátno. Použijeme želírovací prostředek (Pektogel, Gelfix, apod.) který je běžně k dostání v obchodech a dále pracujeme podle návodu na obalu přípravku.

Bezinkový likér
Tento vynikající sladší mírně alkoholický nápoj je zdraví prospěšným „dámským pitím“.
2 litry šťávy z vyzrálých bezinek připravené na elektrickém odšťavňovači (pokud jej nemáme, bezinky povaříme a propasírujeme přes plátýnko) a 1litr vody vaříme asi 15 minut. Pak přidáme ¾ kg cukru (podle chuti) a nakonec přilijeme necelý půl litr rumu. Vroucí likér nalíváme do lahví a dobře uzavřeme. Možná je i alternativa s přidáním 3-5 lžic silné zrnkové kávy a vanilkového cukru, můžeme přidat i hřebíček či skořici.
Bezinková šťáva
Vymačkanou a vylisovanou šťávu ze zralých bezinek svaříme s cukrem (na 1l šťávy 80dkg cukru). Šťáva musí procházet varem alespoň 5 minut. Potom jí plníme do lahví a ihned uzavřeme. Aby se šťáva nekazila, můžeme lahve ještě krátce sterilovat.
Bezinková šťáva má osvěžující chuť a krásnou sytou barvu.

I když je černý bez běžně rostoucím planým keřem, můžeme z něj připravit vynikající pochoutky plné léčivých látek a vitamínů. Jak je k nám lidem příroda štědrá! Dokážeme-li s jejími dary moudře a správně nakládat, je studnicí nikdy neubývajícího bohatství při stále štědře prostřeném stole…

Použitá literatura:  Bylinky pro děti a maminky – Magdaléna Dobromila Staňková